Sikker ferd med båtforsikring

Vet du alt som er verdt å vite om båtforsikring? Her tipser utstilleren Codan Forsikring om hva du bør tenke gjennom før du går til innkjøp.

Dekning og vilkår viktigere enn pris

Mange er gode på å innhente pris hos flere aktører når de skal kjøpe båtforsikring. Men Thomas Røang i Codan Forsikring understreker at det er minst like viktig å lese nøye gjennom vilkårene før du signerer en avtale:

Tenk gjennom behovet ditt, hva slags båt du har, om du drar på langtur utenfor Norge eller kun bruker båten i norske farvann. Ta også hensyn til motorens størrelse og hvor fort båten går, samt hvor erfaren du eller de som skal føre båten er. Kort oppsummert – dekning og vilkår er viktigere enn pris.

Båt kan ikke sammenlignes med bil

Prisen på en båtforsikring avhenger blant annet av type båt, størrelse, hestekrefter og alder på fører. I gjennomsnitt koster en båtforsikring et sted mellom 3.500 og 6.000 kroner. Thomas Røang sier:

Har du båt bør du definitivt også ha båtforsikring. Det er viktig å være klar over at forsikring på sjøen er helt forskjellig fra forsikring på veien. På veien er det påbudt med ansvarsforsikring, og det er det ikke på sjøen. Derfor ferdes mange i båt uten forsikring.

Uten forsikring kan det fort bli veldig dyrt. Dersom det skjer en ulykke kan du risikere å måtte betale for skaden – selv om du ikke er skyld i ulykken. På sjøen er det nemlig slik at det er din kaskoforsikring som dekker skaden på båten din – uansett hvem som er skyld i skaden. Og har du bare delkasko og blir påkjørt av et annet fartøy, så får du ikke dekket skaden. Unntaket er hvis det kan påvises grov uaktsomhet. For de som har mindre båter som fraktes på henger, er det også viktig å sjekke om forsikringen dekker transport på henger.

Høy sikkerhet og planlegging avgjørende

I Codan Forsikring er oppfatningen at båtfolk generelt er flinke til å orientere seg om ulike forsikringsalternativ. Thomas Røang understreker at en båt ofte kan være en av familiens største enkeltinvesteringer:

Det er derfor vi oppfordrer til at man setter seg inn i vilkårene. Hvis du for eksempel går på grunn med en motorbåt med drev, risikerer du at drevet blir så ødelagt at det ikke kan brukes lenger. Du må altså ha et nytt. Da er det kjedelig hvis forsikringsselskapet ditt trekker fra 40-50 % på grunn av båtens alder. Hos oss får du nytt drev så lenge modellen fortsatt produseres, noe som fort utgjør en forskjell på 50.000 -100.000,- kroner. Codan Forsikring har publisert utallige artikler om hvor viktig det er å velge riktig forsikring, og vi har også invitert kunder på kurs der de får informasjon om vilkår og andre ting rundt sjølivet – som navigasjon og riktig bruk av redningsvest. Vi kan ikke få sagt ofte nok hvor viktig det er å fokusere på høy sikkerhet og god planlegging når du ferdes til sjøs.

Har fire ulike dekninger

Codan Forsikring tilbyr fire ulike dekninger på båtforsikring. Ansvarsforsikringen er den rimeligste. Den dekker erstatningskrav etter skade som båten påfører andre personer og eiendeler. Den dekker også utgifter til rettshjelp om du som båteier blir part i en rettstvist. Velger du delkasko, inkluderer båtforsikringen brann, tyveri og hærverk i forbindelse med tyveri i tillegg til Ansvarsforsikring. Velger du båtforsikring med kasko, er du i tillegg til ansvar og delkasko dekket for flere uforutsette skader som oppstår både til vanns og til lands. Kasko Pluss er den mest omfattende båtforsikringen, og den rommer en lang rekke ekstrafordeler i tillegg til alt det de tre øvrige forsikringene dekker. Thomas Røang sier:

Under Sjøen for Alle i mars vil vi ha messetilbud, og ekspertene står klare for å gi tips og veiledning til de som stikker innom for en hyggelig båtprat over en kopp nytrukket kaffe. Vi gleder oss!

FOR DEG SOM LIKER

Utstyr og tilbehør
Seilbåt
Vannsport
Motorbåt
Underholdning

Følg oss på Instagram