Norgespremiere på havets Tesla
Hørt om X Shore? Det svenske båtmerket er inspirert av Tesla, ble formelt grunnlagt av Konrad Bergström i 2016 og lanserte sin første båtmodell i 2019. Syv båter leveres til kunder i 2020, og på Sjøen for Alle i mars har selskapet premiere på to vannvittig råe modeller.

Toppfart på 40 knop – fulladet på én time

X Shore benytter Sjøen for Alle til å stille ut båtene sine i Norge for aller første gang. Selskapet tar med seg den flunkende nye modellen Eelord 6000, og en oppdatert versjon av Eelex 8000. Sistnevnte ble nylig tildelt den prestisjefylte prisen «German Design Award» for sitt design.

X Shore benytter Sjøen for Alle til å stille ut båtene sine i Norge for aller første gang. Her fra båtmessen Boot i Düsseldorf tidligere i januar.

Premieremodellen Eelord 6000 måler 5,8 meter og koster fra 149 000 EUR, og den 8 meter lange Eelex 8000 har en startpris på 199 000 EUR. X Shore har en toppfart på opptil 40 knop, og dersom det kjøres i lavere hastigheter har båten en kapasitet på 100 nautiske mil. Supercharge er nøkkelen til lykke – med det kan båtene lades opp på én time.

Satser på å smelte inn i naturlandskapet

X Shore tilpasses etter hver enkelt kundes ønsker, og de kommer med et bredt utvalg av ekstrautstyr. Salgssjefen i X Shore, Abozar Kya, mener hastighet, batterikapasitet og det unike modulære designet er tre sentrale stikkord på hvorfor disse båtene skiller seg fra øvrige elektriske merker:

X Shore Eelex 8000. Serien designes i naturlige materialer og farger slik at båtene smeltes inn i havet og naturlandskapet rundt.

I tillegg designes X Shore med mål om å forstyrre naturen minimalt – også utover det faktum at de er elektriske og stillegående. Vi jobber med naturlige materialer og farger, slik at båtene smelter maksimalt inn blant fargene i havet og naturlandskapet rundt.

Abozar Kya

Lekte med tanken på 90-tallet

Bergström fikk ideen om å lage en elektrisk båt allerede på nittitallet, og han registrerte varemerket X Shore i 1996. Det tok imidlertid ikke lang tid før han forsto at visjonen var forut for sin tid, ettersom verken teknologien eller etterspørselen etter elektriske båter fantes i markedet. Dermed ble X Shore satt på vent.

X Shore Eelex 8000

Takknemlig link til Tesla

Siden den første prototypen ble lansert i 2016 og den første X Shore ble lansert i 2019, har det svenske båtmerket blitt omtalt i mer enn 150 internasjonale medier. Interessen er stor blant vanlige folk også – i løpet av 2019 besøkte 2,2 millioner mennesker fra USA, Italia, Tyrkia, Brasil, Spania, Indonesia, Mexico og Portugal bedriftens hjemmeside www.xshore.com. Abozar Kya sier:

Som de fleste andre, fulgte Konrad Bergström Teslas utvikling med fascinasjon. Han legger ikke skjul på at Tesla inspirerte han til å hente frem de gamle X Shore-planene fra arkivet igjen.

Men det er journalister som har linket X Shore opp til Tesla – ikke vi. Jeg forstår godt sammenligningen: Forretningsmodellene våre er temmelig like med hensyn til at de gir mulighet for reduksjon i markedspriser ved stordriftsfordeler. Et av X Shores uttalte hovedmål er å gjøre båtliv mer demokratisk og tilgjengelig for så mange mennesker som mulig.

Abozar Kya

Seriegründer med suksess

I dag har X Shore 20 ansatte. Antallet forventes å øke gjennom 2020. Grunnleggeren Konrad Bergström er en seriegründer hvis mange innovasjoner har blitt anerkjent over hele verden for fremragende design, kommunikasjon, teknologi og mote.

Utover gründerkarrieren har Konrad Bergström et sterkt engasjement for å redde havområdene våre. Han er personlig involvert i flere veldedige organisasjoner som beskytter miljø og dyreliv. I 2018 ble han tildelt Sveriges høyeste utmerkelse for sine ekstraordinære prestasjoner: Kongens fortjenestemedalje.

Konrad Bergström skal også holde foredrag på Sjøen for Alle 18. – 22. mars 2020.