Sjøørretfisker på sin hals

Vi vet alle at det finnes bra med sjøørret i fjorden. Selv har jeg bare slumpet og fått den i garn én gang. Det var stas. Hils på en kar som har gått steget videre. Han har spesialisert seg på dette. Og samtidig spesialbygget en båt som funker både som familie og fiskebåt.

Av Båtens Verden

Bjørn Tore Kjølholt er sportsfisker og familiefar fra Hvaler og eier og drifter Norges største blogg innen temaet sjøørretfiske, rosareke.no. Han jobber også som tilsynsvakt for Oslofjorden friluftsråd med Homlungen fyr som base, og er fiskeguide, foredragsholder og arrangerer kurs innen fiske rundt om i den lokale skjærgården. I år har han også ansvaret for «Sjans i Havet» på Sjøen for Alle – i hall E.

– Båt for meg er en nødvendighet i arbeidet på Homlungen fyr, men også verktøyet jeg bruker til mine fiskeaktiviteter på sjøen og som rekreasjon på fritiden. Kort fortalt er båt for meg synonymt med opplevelse, arbeid og rekreasjon, forteller han engasjert.

Bjørn Tore Kjølholt er sportsfisker og eier og drifter Norges største blogg innen temaet sjøørretfiske, rosareke.no. I tillegg er han primus motor for Sjans i Havet som går av stabelen på båtmessen Sjøen for Alle 18. – 22. mars.


– Sjøørretfiske er min hovedfasinasjon. De fleste kaller meg for en sjøørretnerd, en betegnelse jeg er meget stolt av. Dette fisket skiller seg stort fra for eksempel havfiske.

Bjørn Tore Kjølholt

Sjøørreten liker seg inne på grunna, på strender, rundt noen odder eller i trange strømsund. Fiskeutstyret som brukes til sjøørret er relativt mindre haspelstenger og fluestenger. For å få dette fisket til å bli så effektivt som mulig har jeg altså rigget en helt vanlig skjærgårdsjeep om til en profesjonell fiskemaskin. Slike spesialbåter til «kastefiske» er et relativt vanlig begrep for innlandsfiskere. I USA er dette en mega-industri, der de kaller slike båter for bass boats.

Profesjonell fiskebåt med kastedekk

Det jeg har ønsket meg er en båt som har de egenskaper en bassboat kan tilby, men tilpasset havet og det salte element. En båt som kan fungere som en fiskemaskin til sjøørret, men med enkle grep gjøres om til en helt vanlig familiebåt. Mitt valg av båt ble en Compass 150CC med en Mercury efi 60 hk firetakter. Dette er en båt som har senterkonsoll som gir meg bra med plass bak i båten til fiske og et bord som jeg kan felle ned slik at jeg får et soldekk foran. Det er dette soldekket som er min kasteplattform i fisket. Altså en vanlig skjærgårdsjeep som har de samme funksjonene som en profesjonell fiskebåt med kastedekk.

En fiskebåt som kan fungere som en fiskemaskin til sjøørret, men som med enkle grep gjøres om til en helt vanlig familiebåt er alfa omega.


Ved siden av båten sine egenskaper har jeg montert inn det jeg trenger av elektronikk. Lowrance kartplotter, ekkolodd med sidescan, VHF, trådløs dødmannsknapp fra norske CoastKey og sist, men ikke minst en Motorguide elektrisk motor montert i front. Dette er en elektrisk motor med GPS som jeg bruker som elektronisk anker, transport mellom fiskeplasser, autopilot og som en ekstra motor som sikkerhet.

– Til sesongen 2020 vil jeg imidlertidig bytte båt til en V-Boats Fishpro 50 med Evinrude G2 på 115 hk. Det blir en «profesjonell» fiskebåt proppet med avansert utsyr fra blant annet Victron, avrunder han.

Yamaha V-Boats Fishpro 50 med Evinrude G2 på 115 hk. er en «profesjonell» fiskebåt proppet med avansert utsyr. Se den på Sjans i Havet under Sjøen for Alle.


Sjans i Havet på båtmessen Sjøen for Alle

Det splitter nye området i Hall E på båtmessen Sjøen for Alle blir en super boltreplass for de med sans for å fiske fra båt. Besøkende får oppleve fiskebåter, foredrag og utstyr til sport og fritidsfiske, og siste nytt innen alt fra elektronikk og redskap til teiner og ruser. Området blir en plass der nybegynnere så vel som erfarne finner informasjon og kunnskap.


Stikkord for hva som oppleves er inspirasjon og fiskeglede. I tillegg til fiskebåter, er det også produkter til hummerfiskeren, garnfiskeren, havfiskeren og til de som fisker med stang på plass.

— Utstillerne har med seg alt fra nyskapende elektronikk og siste nytt innen elektriske båtmotorer, til enkle verktøy for hobbyfiskeren. Du får oppleve produkter som revolusjonerer måten vi bruker båt til å fiske med. Målet med Sjans i havet er at du skal lære noe nytt – og ikke minst få lyst til å prøve noe nytt!

Bjørn Tore Kjølholt

Litt underholdning blir det også – flere utstillere har med seg proffe fiskere som demonstrerer utstyr, og vi har sikret oss dyktige foredragsholdere som briljerer innenfor sine respektive fagområder.

Det å ha garn, teiner, ruser og annet fiskeutstyr i en og samme messe har aldri vært gjort i Norge før. Derfor har jeg klokketro på at Sjans i havet blir artig både for de som bor på hytta og drømmer om nystekt flyndre til lunsj, og for de proffe som vil ta et dypdykk ned i årets nyheter.

Men også alle andre nysgjerrige, selvsagt. Jeg er opptatt av å rekruttere barn og ungdom til sporten, så ikke se bort fra at det kan dukke opp et par trivelige småaktiviteter når Sjøen for Alle 2020 nærmer seg. Litt tyvtrening på å ligge med krabbesnøret nede på brygga en varm sommerdag har aldri skadet noen, har det vel!