Candela Seven er den første elbåten som slår fossildrevne konkurrenter når det gjelder sjøegenskaper, fart og rekkevidde. Nå vil det svenske selskapet bli verdens største elbåt-produsent – og starter med storsatsing i Norge.
Magien skjer ved akselerasjon
Den nesten åtte meter lange bowrideren Candela Seven skiller seg ikke veldig mye ut fra andre båter når den ligger stille. Designet heller mot det klassisk elegante fremfor det hypermoderne. Det er først nå Seven akselererer, at magien skjer: Først hører man hvining. Så skjer det fascinerende: Båten løftes opp fra havoverflaten og svever plutselig over bølgene – så og si lydløst i 25 knop. Candelas gr Gustav Hasselskog sier:
Hemmeligheten er foils. Midt under båten sitter det en vinge. I 16 knop skaper den såpass mye bærekraft at Sevens skrog svever fullstendig over vannoverflaten mens det kun er vingen som farer gjennom vannet. Dette reduserer drivstofforbruket med 80 % om en sammenligner med en båt som planer, og det er dette som er nøkkelen til lang rekkevidde med el i høy fart.
Du kan kjøre to timer i 20 knop, altså fra sentrale Stockholm til Möja og tilbake. Det er tre ganger lengre enn noen annen elbåt på markedet. Kostnaden for turen er cirka 50,- NOK, mens en bensindrevet båt i samme størrelse hadde brukt drøye 1500 NOK i drivstoff, sier Gustav Hasselskog.
Gustav Hasselskog
Skroget er den store stygge energiulven
Det var Gustav Hasselskog som startet opp teknologiselskapet Candela for fem år siden med målsetting om å skape den første elbåten med både høy fart og lang rekkevidde. Selskapet har lagt Norgespremieren på sin aller første båtmodell til Sjøen for Alle 18. – 22. mars – og båten blir allerede serieprodusert i selskapets fabrikk i Stockholm. Han sier:
Det er ikke motorenes feil at bensin- og dieseldrevne båter forbruker et titalls liter drivstoff mer sjømil. Det er snarere skrogenes design som er den store stygge ulven. Et planende skrog på en syv meter lang båt er 15-18 ganger mer energikrevende enn en vanlig familiebil.
Gustav Hasselskog
En drøm å kjøre i store bølger
Fordelene ved Candela Seven er ifølge Hasselskog flere enn lang rekkevidde og lave drivstoffutgifter. Han forteller at båten er nærmest magisk å kjøre i grov sjø. Siden den svever over vannet, merker ikke passasjerene bølger på opptil 1,2 meter.
Vi har kjørt i kuling med 24 m/s i Stockholms skjærgård i 30 knop. Siden vi i stor grad unngår bølgene blir turen mer komfortabel for alle om bord.

Sammenligner båten med JAS-fly
Candela Seven svever altså over skummende bølgetopper, og Hasselskog forklarer at det er datamaskiner og software som gjør det hele mulig. Han sier at båten besitter teknologi som kan sammenlignes med det et moderne fly har.
Om du legger deg ned og lytter, kan du høre en svak lyd som minner om lyden til delfiner. Det er de to ultralydsensorene som måler bølgehøyden foran båten cirka 100 ganger per sekund. Sammen med andre sensorer som gyroskop og akselerometer gir den Candelas styresystem alt av informasjon båten trenger for at den skal sveve stødig over vannoverflaten – selv i bølger på 20 m/s.
Gustav Hasselskog
Styresystemet minner om det som sitter i et JAS-fly. Utviklingen av droner de ti siste årene har gjort elektronikken rimelig og tilgjengelig nok til at man kan installere den i en fritidsbåt. Føreren navigerer og styrer alle funksjoner via en 12-tommer stor skjerm, nesten som i en Tesla. Med et knappetrykk drar man inn bæreplanet og motoren slik at båten kun stikker 0,4 meter ned i vannet i lav fart. Å legge til på en sandstrand eller å ta opp båten på en trailer er like enkelt som med vanlige båter, sier Hasselskog.



Gleder seg til å sjekke ut norsk respons på messen
Siden serieproduksjonen startet høsten 2019, har Candela bygget 12 eksemplarer av Seven og er med det Nordens største elbåt-verft. Selskapet ansetter folk for å kunne produsere 40 eksemplarer i 2020 og bli størst i Europa.
Norge er kjempeviktig for oss – det er Europas største elbilsland og nordmenn er begeistret for el-kjøretøy. Derfor kjører vi storsatsing på Sjøen for Alle og gleder oss til å presentere noe helt nytt og spennende for publikum, sier Gustav Hasselskog.
Gustav Hasselskog

Fakta Candela Seven
Lengde 7,70 meter
Bredde 2,40 meter
Vekt 1 300 kilo
Motor 55 kW
Batteri 40 kWh
Rekkevidde 50 sjømil i 22 knop
Toppfart 30 knop
Pris 250 000 euro