19 båter og 1 støpeform allerede på plass
Det er allerede nå satt av plass til 18 båter og 1 støpeform fra Vest-Agder Museet i utstillingen. De kommer blant annet med ei Ancas 8′ jolle, en Fjord Olympic Sport på 21 fot samt båter fra Selco, Skibsplast, KMV og Herwa. Jan Egil Hansen ved museet forteller:
– Fellesfaktoren er at båtene er norskproduserte og viser et utrolig spenn. Båtene er enten restaurert eller veldig flotte originaler. Vest-Agder-museet vil ta vare på og formidle norsk plastbåthistorie, for dette var en stor og viktig industri i Norge som hadde internasjonalt renommé. Båtene som stilles ut viser den store variasjonen i form og design, og skal være representativ for industriens gullalder.

Drømmen om en Piantoni Super Montecarlo
Årets Sjølyst-utstilling med totalt 35 båter arrangeres i samarbeid med Vest-Agder Museet. Eksempler på gullkorn de viser frem, er en Ancas 8′ jolle fra 1950, en Fjord Olympic Sport på 21 fot samt båter fra Selco, Skibsplast, KMV og Herwa. I år stiller også en rekke private båteiere ut sine restaurerte båter. Her kan du bl.a. oppleve ett smykke av en båt, en Piantoni Super Montecarlo og en nyrestaurert Windy 7800. Prosjektleder for Sjøen for Alle, Per Sårheim, sier:
— Vi håper spesialutstillingen blir en møteplass for entusiaster, eksperter og nysgjerrige som vil slå av en prat med folk som har unik kunnskap på feltet. Målsetningen er å formidle at norsk båthistorie historisk sett var en stor og viktig industri med internasjonalt renommé.
Per Sårheim (Prosjektleder Sjøen for Alle)

Gjør gråstein til gull
I år har vi fått inn mange søknader og tips på godt bevarte norske båter og båtmotorer fra 50-90-tallet, og flere har fått plass i utstillingen. Totalt stilles det ut 35 båter i utstillingen.
Jan Egil Hansen ønsker å gjøre folk bevisst på at gamle båtklassikere kan få et nytt liv med rett innsats. Han oppfordrer publikum å tenke seg om før de vraker den gamle båten sin, og tipser om at det kan være smart å gå på skattejakt i gamle båtnaust der det kan stå gråstein som med innsats lett kan bli til gull.
— Vi satser på at utstillingen på Sjøen for Alle 18. – 22, mars blir en flott møteplass for både eiere, entusiaster, eksperter og nysgjerrige som ønsker å slå av en båtprat med folk som sitter med unik kunnskap på feltet.
Jan Egil Hansen (Vest-Agder Museet)

Ancas 12 fots jolle – en av favorittene
En av Hansens egne favoritter, er en sjelden Ancas 12 fots jolle. Modellen er en av de første serieproduserte plastbåtmodellene i Norge. Den kom i 1954, og er støpt etter Marco-metoden som innebærer at den støpes ved hjelp av både hann- og hunnform.

— Begge formene ble smurt med gelcoat og glassfibermatter ble lagt på hannformen. Hunnformen ble deretter senket over hannformen, og det ble fylt polyester langs en slags takrenne montert på hannformen. Ved hjelp av vakuum ble polyesteren sugd opp mellom hann- og hunnformen. Dette gjorde at støpet fikk like fin finish på innsiden som på utsiden. Det er en svært komplisert og kostbar produksjonsmetode, og Ancas var den eneste båtprodusenten i Norge som produserte båter på denne måten.
Jan Egil Hansen
Hør om Vest-Agder museets arbeid med Norsk plastbåthistorie
Fra scenen i hall D kan du få med deg en presentasjon av Vest-Agder museet og lære mer om deres arbeid med dette. Få et innblikk i ulike restaureringsprosjekter og tips i forhold til hva som kjennetegner et godt restaureringsprosjekt.