Valgets kvaler for ungdommen
Det er så utrolig mange forskjellige båter å velge mellom – og så mange muligheter!

Det er så utrolig mange forskjellige båter å velge mellom – og så mange muligheter, gliser de to båtinteresserte ungdommene Vilde (17) og Patrick (17).

Tekst: Vetle Børresen, foto: Jakob Høgh Gjellestad

Vi har tatt de med på selve båtsesongens startskudd – Sjøen for Alle – hvor hele bransjen viser frem det siste nye av båter og utstyr. Og i segmentet fra tre til fem meter med prisklasse rundt 100 000 kroner, finner vi et stort utvalg for de yngre som ønsker å nyte lange sommerdager på fjorden.

Nå handler det om å tenke nøye igjennom hvor mange venner som skal med på tur, om båten skal brukes til vannski og sportslige aktiviteter, samt hvilken prisklasse som er aktuell. Og valgets kvaler står mellom glassfiber, polyetylen, RIB eller vannscooter, skal vi tro de to ungdommene.

RIB eller glassfiber
– Jeg vil ha glassfiber og synes GRP sin 425 er fin. Her er det mye plass for alle venner, bager og ting vi vil ha med på båttur. Den er stilig og virker praktisk, men med litt dårlig sittekomfort bak, forteller Vilde. Patrick derimot, synes RIB og vannscooter virker mer spennende. Også her er et bredt utvalg av merker som Brig, Grand, Valiant og Highfield.

– Denne var råtøff og går helt sikkert bra i sjøen, sier Patrick entusiastisk og setter seg godt til rette om bord i Grand S420 med 30 hk. på hekken, til en prislapp på 121 900 kroner. – Mye penger, men denne båten er såpass stor at kanskje familien kan være med å spleise, sier han. En annen båt som vekker oppsikt blant de to er Mazury Fun3 fra Husviken Båt & Fritid.

– Dette var en tøff og annerledes sportscruiser. Den minner meg om en litt mer moderne speedbåt, forteller Patrick.

Vannscooter med plass
Vannscootere i regnbuens farger og prisklasser er også i tiden. – De er altfor dyre og passer jo kun for en person uten bagasje og alt, sier Vilde.

Hun blir overrasket når vi tar turen innom Sea-Doo og treffer en av forhandlerne. Både Sea-Doo og Yamaha har nemlig lansert «innstegsmodeller» som plutselig gjør vannscooterne til et alternativ også for de yngre. Forhandleren tar også med et utvalg av vanntette bager og sekker, og viser frem de to stuverommene i scooteren.

En Sea-Doo Spark koster med minste motoralternativ – seksti hestekrefter – 63 000 kroner og har en topphastighet tett oppunder førti knop og plass til to personer. – Dette kan jeg leve med, smiler Patrick og setter seg om bord i en rød scooter.

Ungdommen mener båtbransjen kan bli enda flinkere til å våge mer når det kommer til fargevalg, særlig på puter og innredningsdetaljer.

Som et eksempel finner de raskt frem til nye og limegrønne Pioner 12 Maxi. – Dette er jo et veldig praktisk alternativ. Både for de som kanskje ikke er så erfarne med båt og som ønsker mindre vedlikehold og så videre. Faktisk var den litt tøff, avrunder Patrick.

[email protected]

GRP 425 er en ideell ungdomsbåt i glassfiber, og særlig Vilde falt for denne båten. – Den er ren og klassisk, med god plass om bord, bemerker hun.
Vannscooter – den nye ungdomsbåten? 
Patrick ble imponert over at det faktisk er plass til både sovepose og bager om bord i scooterne, og med vanntette sekker og bager.
Det finnes et stort utvalg av RIBer på båtmarkedet. Her om bord i Grand S420.
Plast er kult og sikkert, mener Vilde og Patrick, spesielt når Pioner lanserer modellen 12 Maxi i tøffe farger.

 

Velkommen til Sjøen for Alle 20. – 24. mars

KJØP BILLETT